Τεκμήρια ::  Περιοχή : Κύπρος

Τεκμήρια :

( 37 )

Κινούμενες εικόνες  

( 64 )

Εικόνες  

( 46 )

Ηχογραφήματα  

( 13 )

Κείμενα


Κείμενο : 9 Την Πεντηκοστή στην ακροθαλασσιά, 1834
Πηγή : /P075-07 , Ευρετήριο : O-DD7444C9


Joseph François Michaud & Jean Joseph François Poujoulat

Την Πεντηκοστή στην ακροθαλασσιά, 1834


Michaud, Joseph François & Poujoulat, Jean Joseph François: "Την Πεντηκοστή στην ακροθαλασσιά, 1834", Παράδοση και Τέχνη075, σελ. 21, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Μάϊος-Ιούνιος 2004. Michaud, Joseph François & Poujoulat, Jean Joseph François: Correspondance d'Orient. Paris, Ducollet, 1834, 7 volumes, p. 4/107-108.(Fin.)




Την Πεντηκοστή στην ακροθαλασσιά, 1834

Στην πρώιμη αρχαιότητα οι γυναίκες της Κύπρου είχαν τη συνήθεια να πηγαίνουν με πομπή στην παραλία για να γιορτάσουν με ύμνους και χορούς τη γέννηση της Αφροδίτης και τη γιορτή του Αδωνι. Εχει διατηρηθεί μέχρι τις μέρες μας κάτι από αυτό το αρχαίο έθιμο. Δεν αναφέρονται πλέον στον Αδωνι και την Αφροδίτη αλλά συγκεντρώνονται ακόμη στην ακροθαλασσιά για να χαρούν και να γιορτάσουν, κι έχουν διαλέξει τη δεύτερη ημέρα της Πεντηκοστής γι αυτή την ειδωλολατρική ανάμνηση. Πολλά άτομα που βρίσκονταν ανάμεσά μας είχαν παρακολουθήσει τέτοιες γιορτές στις περιοχές της Λάρνακας, της Λεμεσού και της Πάφου.

Η Ανατολή έχει πολλές τέτοιες επετείους όπου μπορεί να ξαναβρεί κανείς αναμνήσεις πρωτόγονων αιώνων. Ενας από τους παπάδες της αρχιεπισκοπής μας μίλησε για μια τελετή που είχε δει στη Ρόδο. Τις ημέρες του Πάσχα γιορτάζουν εκεί τη γιορτή του Σειληνού: ένας άντρας ώριμης ηλικίας ντύνεται φτιάχνοντας μια μεγάλη κοιλιά και οδηγείται πάνω σε άμαξα από μια ομάδα αγοριών με λουλουδένια στεφάνια στο κεφάλι. Αυτός ο εικονικός θρίαμβος γιορτάζεται μέσα σε χαρούμενες εκδηλώσεις του πλήθους. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά για να βρει ιστορικά στοιχεία μέσα στις απλές διασκεδάσεις του λαού. Στη δική μας Δύση, όπως και στην Ανατολή, συχνά μια γιορτή του χωριού που η προέλευσή της αγνοείται μπορεί να μας κάνει να γνωρίσουμε τα έθιμα και την ιστορία των παλαιοτέρων καιρών πολύ καλύτερα από ότι τα ανάγλυφα, οι επιγραφές και τα μετάλλια.

Michaud, Joseph François & Poujoulat, Jean Joseph François: Correspondance d'Orient. Paris, Ducollet, 1834, 7 volumes, p. 4/107-108.(Fin.)

****************************************************
****************************************************

Par075

Michaud&Poujoulat01GR.doc