Τεκμήρια ::  Περιοχή : Νάξος,η

Τεκμήρια :

( 25 )

Κινούμενες εικόνες  

( 24 )

Εικόνες  

( 25 )

Ηχογραφήματα  

( 16 )

Κείμενα

Κείμενα :

1. Βιβλιογραφία: Βασίλης Χατζόπουλος
2. Βιβλιογραφία: Σέργης, Μανόλης: Λαογραφικά και εθνογραφικά από το Γλυνάδο Νάξου.
3. Βιβλιοπαρουσίαση: Κεφαλληνιάδης, Νίκος: Γιώγος Κονιτόπουλος. Ο βάρδος του Αιγαίου. Αθήνα: Φιλιππότης, 1995.
4. Μια αξιοσημείωτη είδηση για το "κολόβι" και το χρόνο εγκαταλείψεώς του στη Νάξο.
5. Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου (1907-1996)
6. Η ναξιακή λαϊκή παράδοση
7. Εικόνες και παρομοιώσεις στ' απεραθίτικα λαϊκά δίστιχα
8. Η λαϊκή τέχνη στη Νάξο
9. Η Μουσικοχορευτική Παράδοση στη Νάξο
10. Βιβλιοπαρουσίαση: Ψαράς, Μανώλης
11. Τρεις κληρικοί στη Νάξο του 1883, μέσα από το έργο «The Cyclades, or Life Among the Insular Greeks» του άγγλου περιηγητή J. Th. Bent.
12. Η χορευτική παράδοση της Νάξου
13. Επιλογή ναξιακής δισκογραφίας
14. Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νάξου
15. Κρητικοί στη Νάξο - Ζευγώλης, Γιώργος Δημ.: Εποικοι Κρητικοί στ' Απεράθου της Νάξου.
16. Παιχνίδια και παιχνιδιατόροι του χορού στη Νάξο


Κείμενο : 2 Βιβλιογραφία: Σέργης, Μανόλης: Λαογραφικά και εθνογραφικά από το Γλυνάδο Νάξου.
Πηγή : /P016-05 , Ευρετήριο : O-1E84E7CA

Γεώργιος Δημ. Ζευγώλης

Βιβλιογραφία: Σέργης, Μανόλης: Λαογραφικά και εθνογραφικά από το Γλυνάδο Νάξου.

Ζευγώλης, Δημ. Γεώργιος: “Βιβλιογραφία: Σέργης, Μανόλης: Λαογραφικά και εθνογραφικά από το Γλυνάδο Νάξου”, Παράδοση και Τέχνη 016, σελ. 11-12, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Ιούλιος – Αύγουστος 1994.



Βιβλιογραφία:

Σέργης, Μανόλης: Λαογραφικά και εθνογραφικά από το Γλυνάδο Νάξου. Αθήνα: Προοδευτικός Ομιλος Γλινάδου Νάξου, 1994.


Πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε το αξιόλογο βιβλίο του κ. Σέργη, με τον πιό πάνω τίτλο. Ο συγγραφέας, γνωστός κι από προηγούμενες ενδιαφέρουσες μελέτες του, μας παρουσιάζει τώρα, ύστερα από πολύχρονη και πολύμοχθη έρευνα, ένα έργο γραμμένο με μεράκι κι αγάπη προς τον τόπο της γέννησής του. Η προσφορά όμως του κ. Σέργη με το βιβλίο αυτό δεν περιορίζεται στα στενά όρια του Γλινάδου και στην ικανοποίηση της συναισθηματικής φόρτισης που τον δένει με το χωριό του. Αντίθετα, η προσφορά του απλώνεται σ' ευρύτατους χώρους. Και τούτο γιατί αντικείμενο της εργασίας του είναι η παραδοσιακή ζωή ενός μέρους του λαού μας, ο υλικός και πνευματικός του πολιτισμός. Μας μιλάει δηλαδη για την αρχιτεκτονική των διαφόρων κτισμάτων, για τα οικιακά σκεύη, τη χειροτεχνία, την παραδοσιακή ενδυμασία γυναικεία και ανδρική, τα επαγγέλματα των κατοίκων, τις ασχολίες και τα εργαλεία των αγροτών και των μικροποιμένων, τα προϊόντα του τόπου και τα φαγητά των χωρικών. Ο συγγραφέας εξάλλου ενημερώνει τον αναγνώστη του για τις συνήθειες, τα πανηγύρια και τις διασκεδάσεις των συγχωριανών του, παραθέτοντας ποικίλες αφηγήσεις τους σε καθαρό και σωστό Γλιναδιώτικο γλωσσικό ιδίωμα. Αξιοσημείωτο ακόμα είναι πως οι τοποπικοί χοροί του Γλινάδου δεν αναφέρονται απλώς αλλά περιγράφονται κάπως λεπτομεριακά. Το ίδιο συμβαίνει και με το παραδοσιακό μουσικό όργανο τις Νάξου, τη τζαμπούνα. Επίσης λεπτομερειακά μας αναφέρει ο συγγραφέας τα έθιμα του χωριού του, τα σχετικά με τους τρείς βασικούς σταθμούς της ανθρώπινης ζωής: Τη γέννηση, το γάμο και το θάνατο.

Και όλα αυτά παρουσιάζονται από τον κ. Σέργη άψογα ταξινομημένα και με σαφήνεια στη διατύπωση. Συνοδεύονται μάλιστα με σκίτσα κι αρκετές φωτογραφίες, που φυσικά, σχετίζονται με σπίτια, εκκλησιές, τοπία, σκεύη κι εργαλεία καθώς και με χαρακτηριστικές γυναικείες κι ανδρικές μορφές του Γλυνάδου.

Ακολουθούν οι γητειές, τα ξόρκια και οι μαγείες που συνηθίζονται σε αυτό το χωριό, καθώς και τα λατρευτικά έθιμα. Τέλος αναφέρονται τα πνευματικά λαϊκά δημιουργήματα των κατοίκων, έμμετρα και πεζά, και το βιβλίο κλείνει με αρκετά παλαιά Γλιναδιώτικα έγγραφα.

Γενικά, η ογκώδης αυτή εργασία είναι γραμμένη με προσεκτική κι επιστημονική αντιμετώπιση των θεμάτων που περιέχει. Τη θεωρώ τόσο αξιόλογη, ώστε συνοπτικά θα μπορούσα να πω πως το Γλινάδο στάθηκε τυχερό, γιατί βρέθηκε μελετητής του ένας επιστήμονας ικανός, συγκροτημένος κι ευσυνείδητος, ο φιλόλογος Μανόλης Σέργης.


Γεώργιος Δημ. Ζευγώλης
Εκπαιδευτικός Σύμβουλος-Συγγραφέας


*************************************************************
********************************************************

PAR016

ZevgolisG02GR.doc