Τεκμήρια ::  Περιοχή : ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Τεκμήρια :

( 35 )

Κινούμενες εικόνες  

( 24 )

Εικόνες  

( 322 )

Ηχογραφήματα  

( 2 )

Κείμενα


Κείμενο : 1 Βιβλιοπαρουσίαση: Πούλιος, Ιωάννης & Τσερμεντσέλης, Θεόδωρος (επιμ.)
Πηγή : /P030-14 , Ευρετήριο : O-B26EFA17
Αλκης Ράφτης


Βιβλιοπαρουσίαση: Πούλιος, Ιωάννης & Τσερμεντσέλης, Θεόδωρος (επιμ.):


Ράφτης, Αλκης: "Βιβλιοπαρουσίαση: Πούλιος, Ιωάννης & Τσερμεντσέλης, Θεόδωρος (επιμ.)", Παράδοση και Τέχνη 030, σελ. 21, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996.





Βιβλιοπαρουσίαση


Πούλιος, Ιωάννης & Τσερμεντσέλης, Θεόδωρος (επιμ.): Ο φωτογενής βλαχόφωνος ελληνισμός της Ανατολικής Μακεδονίας (πρώτο μισό του 20ού αιώνα). Σέρρες: Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών "Γεωργάκης Ολύμπιος", 1996, 56 σελ.

Οι Βλάχοι των Σερρών έδειξαν το δρόμο για όλους τους τοπικούς συλλόγους της Ελλάδας. Αντί να πετάνε τα λεφτά του ταμείου τους και τους κόπους των στελεχών τους σε αμφίβολης ποιότητας και σκοπιμότητας εκδηλώσεις, έκαναν μια έκδοση που θα μείνει για πάντα. Ενα λεύκωμα που θα το χαίρονται μεν οι ίδιοι, αλλά που δεν θα αντισταθούν να το αγοράσουν ακόμα και άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από παράδοση.

Φοβάμαι ότι το εξαίρετο αυτό λεύκωμα δεν θα γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό. Τα κυκλώματα θα το πνίξουν, όπως κάνουν για κάθε ανεξάρτητη παραγωγή που τους βάζει τα γυαλιά. Δεν θα το δείτε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων, οι εφημερίδες δεν θα γράψουν κριτικές, δεν θα ακουστεί από το ραδιόφωνο ούτε την τηλεόραση. Φίλοι Βλάχοι, κάντε γρήγορα μια εκστρατεία προώθησης του βιβλίου σας γιατί πραγματικά το αξίζει. Γιατί το αξίζει;

- Γιατί είναι λιτό, χωρίς να είναι καθόλου φτωχό. Οι εκδότες βγάζουν επίτηδες ακριβά βιβλία για να καλύψουν το φτωχό περιεχόμενο, και οι βιβλιοπώλες τα προωθούν γιατί μ' αυτά κερδίζουν περισσότερα. Είναι εκδοτικά προσεγμένο, με αυστηρό γούστο, χωρίς γραφιστικά πυροτεχνήματα.

- Δεν έχει καθόλου "σάλτσες", μακρόσυρτα άχρηστα κείμενα για να γεμίζουν οι σελίδες, ακολουθεί τη βλάχικη νοοτροπία: "αυτό έχω κι αυτό σου δίνω". Οι επιμελητές φέρθηκαν τίμια, δεν πήραν τίποτα από άλλα βιβλία.

- Οι φωτογραφίες του είναι διαλεγμένες με εθνογραφικό κριτήριο ανάμεσα σε πολλές άλλες, είναι πανέμορφες και οι λεζάντες τους καίριες. Οι παλιές φωτογραφίες έχουν μια ανεξήγητη γοητεία, δεν βαριέσαι ποτέ να τις κυττάς. Εχουν κάτι που οι σύγχρονες φωτογραφίες, παρόλα τα χρώματα και την τεχνική τελειότητα, δεν μπορούν να πετύχουν. Σε μεταφέρουν σε άλλους κόσμους.

Υπάρχουν και μερικές ελλείψεις. Ενας χάρτης ήταν απαραίτητος, λίγα για τους Βλάχους της περιοχής επίσης. Μπορούσαν να αναλύονται τα στοιχεία της φωτογραφίας ένα προς ένα, και τα ενδυματολογικά και τα άλλα, ώστε να καθοδηγείται ο αναγνώστης. Πού να ξέρουμε τι είναι οι καντούστες, ή πούπέφτει το Καβακλί, ή σε τι διαφέρει η φορεσιά των Γραμουστιάνων από των Αβδελιωτών Βλάχων; Ο κ. Πούλιος, που τα ξέρει από πρώτο χέρι, θα μπορούσε να μας διαφωτίσει σε μια εκτενή εισαγωγή για τη ζωή και τη φορεσιά τους.

Α.Ρ.

Στη φωτογραφία: Βλάχικος γάμος στο προαύλιο του Αη Γιώργη του Κρυονερίτη στις Σέρρες στα 1925. Ανάμεσα στα φρύδια της γυναίκας που κάθεται δεξιά, διακρίνεται ένας σταυρός. Είναι ένα τατουάζ που γινόταν από τους Βλαχόφωνους στα παλαιά χρόνια, αρχικά για λόγους σκοπιμότητας (για να μην μπορούν οι Τούρκοι να πάρουν τα παιδιά στο παιδομάζωμα, καθότι σημαδεμένα με το σύμβολο της Χριστιανοσύνης) και κατόπιν σαν ένδειξη φανατικής προσήλωσης στην ορθόδοξη χριστιανική πίστη.


****************************************************
***************************************************


PAR030

RaftisA107GR.doc