Τεκμήρια ::  Λήμμα : Μηχανικός

Τεκμήρια :

( 3 )

Κινούμενες εικόνες  

( 14 )

Εικόνες  

( 4 )

Ηχογραφήματα  

( 3 )

Κείμενα


Κείμενο : Μηχανικός , Χορός στα Δωδεκάνησα με μαντινάδες που αναφέρονται σε σφουγγαρά, οπότε ο χορευτής εκτελεί κινήσεις που αναπαριστάνουν τον ημιπαράλυτο σφουγγαρά που προσπαθεί να χορέψει.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-ADE3D
-[Στράτου 1970;, αδημ.] Κάλυμνος: Ανακαλύφθηκε και χορεύτηκε στο θέατρό μας ο χορός Μηχανικός.
-[Metallinos & Schumacker 1975, 209] Κάλυμνος: Ο Μηχανικός έχει μέτρο 2/4 και χορεύεται με πιάσιμο σταυρωτά. Περιγραφή βημάτων.
-[Holden & Vouras 1976, 60] Δωδεκάνησα: Περιγραφή βημάτων και μουσική καταγραφή.
-[Στράτου 1979, 71] Κάλυμνος: Ο Μηχανικός συμβολίζει τον παράλυτο δύτη που προσπαθεί να χορέψει, πέφτει κάτω, ξανασηκώνεται και επιμένει να εξακολουθήσει το χορό που τόσο ωραία χόρευε.
-[Ράφτης 1992, 123] Ρόδος: Ο Μηχανικός ήταν γνωστός χορός, αλλά όχι διαδεδομένος. Τον ζητούσαν οι ξένοι, κυρίως Χαρκίτες (από το γειτονικό νησάκι Χάλκη). Ο πρώτος κρατούσε μια φορτωτήρα (μπαστούνι) και έκανε τον ημιπαράλυτο μηχανικό (δύτη, σφουγγαρά) που προσπαθεί να χορέψει.
-[GENERALGRAMOPHONEGMG 4002, Β4] Ρόδος: "Ο μηχανικός". Αντώνης Σπανός (βιολί).
-[GOLDENVOICEGVC 108, Β2] Σύμη: "Μηχανικός". Ηλίας Βασιλαράκης (βιολί), Νίκος Καρατάσος (σαντούρι), Κώστας Πίτσος (λαούτο).
-[Λύκειον των Ελληνίδων LCGW 107, A4] Kάλυμνος: "Ο Μηχανικός", οργανικό (3.05). Μικές Τσουνιάς (βιολί), Μανώλης Τσουνιάς (λαούτο). Μηχανικός στην Κάλυμνο λέγεται ο δύτης που φορεί σκάφανδρο για να βγάλει από τη θάλασσα τα σφουγγάρια. Οι μηχανικοί είναι πολύ ριψοκίνδυνοι και συχνά παθαίνουν ημιπαράλυση ή τέλεια παράλυση, το λεγόμενο "πιάσιμο". Ο χορός του "μηχανικού" χορεύεται μόνο από άνδρες και είναι είδος συρτού χορού. Σ' ένα ορισμένο σημείο ο μπροστελάτης του χορού που θα παραστήσει τον "πιασμένο" μηχανικό σταματά, στηρίζεται σ' ένα μπαστούνι, κάνει μικρά-μικρά τρεμουλιαστά βήματα ενώ οι άλλοι χορεύουν επί τόπου, έπειτα του ξεφεύγει το μπαστούνι, πέφτει σχεδόν κάτω κι αρπάζοντάς το ξανασηκώνεται και χορεύει ζωηρά. Χορεύεται σε γλέντια αλλά λίγοι ξέρουν να τον εκτελέσουν σωστά. Δεν τραγουδιέται στην Κάλυμνο (Θεμελίνα Καπελλά).