Προβολή ::  Τεκμήριο : Κείμενο

Τίτλος : Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια

Λήμματα :

 

Πλυθησμοί :

 

Πλοήγηση :
• Πλοήγηση σε Τεκμήρια (0/0) Not in Query list §


Κείμενο : Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια
Πηγή : /P080-10 , Ευρετήριο : O-22526D93

Αγόρω Τσίου

Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια


Τσίου, Αγόρω: "Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια", Παράδοση και Τέχνη080, σελ. 22, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Μάρτιος -Απρίλιος 2005.




Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια


Ταξιδεύοντας… Μαστοροχώρια. Αυτός είναι ο τίτλος του δίσκου που λάβαμε στο τέλος του 2004 και τον οποίο εξέδωσε το Κέντρο Μελέτης Ηπειρωτικής και Βαλκανικής Μουσικής που έχει την έδρα του στα Γιάννενα. Ο δίσκος περιλαμβάνει ένα νουμπέτι - καθώς με νουμπέτι αρχίζουν όλα τα γλέντια και οι γάμοι των Μαστοροχωρίων - και 16 τραγούδια που εκτελούνται από παραδοσιακή χορωδία, τα μέλη της οποίας είναι ηλικιωμένα άτομα καταγόμενα από τα Μαστοροχώρια. Χορωδία και κομπανία διευθύνονται από τον εμπνευσμένο μαστοροχωρίτη μουσικό Αλέξανδρο Παπαχρήστο και η αισθητική της εκτέλεσης είναι άρτια. Τη χορωδία συνοδεύει με δεξιοτεχνία η κομπανία του Κώστα Βέρδη που παίζει σε πολλά ηπειρώτικα πανηγύρια. Ο δίσκος συνοδεύεται από ένα κατατοπιστικό ένθετο φτιαγμένο με μεράκι και αισθητική που περιλαμβάνει μια κατατοπιστική εισαγωγή για τα Μαστοροχώρια και μια εμβριθή έρευνα για τις ρίζες της παραδοσιακής μας μουσικής και για τους τρόπους και τις κλίμακες του ηπειρώτικου τραγουδιού.

Σαν Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης κάναμε το χρέος μας απέναντι στα χωριά της Κόνιτσας και πρωτοπορήσαμε, εκδίδοντας το 1997 δίσκο με τα τραγούδια της Λυκόραχης Μαστοροχωρίων που συνοδεύεται από βιβλίο με τα έθιμα και τα δρώμενα αλλοτινών καιρών του χωριού αυτού. Σύνθημά μας ήταν: "κάθε χωριό και δίσκος", που να συνοδεύεται από το ανάλογο βιβλίο. Ευγενική ιδέα που όμως δεν τελεσφόρησε λόγω του ότι τα χωριά του Σαραντάπορου αποτελούν σήμερα έναν Δήμο, η δε διοικητική συνένωση έχει τις επιπτώσεις της στον πολιτισμό, που δεν είναι απαραίτητα κακές.

Θεωρούμε ότι είναι εξίσου ευγενική η φιλοδοξία των Αλέξανδρου και Δημήτρη Παπαχρήστου να αποδώσουν το καινούργιο ηχόχρωμα και το νέο μουσικό ύφος του νεόδμητου Δήμου Μαστοροχωρίων. Ο Αλέξανδρος Παπαχρήστου σε συνομιλία που είχα μαζί του είπε: "Σήμερα το κάθε χωριό αποτελεί γειτονιά του Δήμου Μαστοροχωρίων. Χρέος επομένως των ανθρώπων που ασχολούνται με τα πολιτιστικά του τόπου να επιμεληθούν τη μουσική που προέρχεται από αυτό το πάντρεμα των διαφορετικών τοπικών ηχοχρωμάτων. Στα καλοκαιρινά ανταμώματα των Μαστοροχωριτών συμμετέχουν σήμερα Μαστοροχωρίτες από όλα τα χωριά, οπουδήποτε κι αν γίνεται το πανηγύρι. Επομένως η αλληλεπίδραση και το νέο ύφος είναι αναπόφευκτα και επιθυμητά όταν σέβονται την ποικιλότητα του χθες". Συμφωνούμε μαζί του κι ευχόμαστε το Κέντρο Μελέτης Ηπειρωτικής και Βαλκανικής Μουσικής Παράδοσης να συνεχίσει το έργο του και να βρει μιμητές σε ολόκληρη την Ελλάδα. Περιττό να τονίσουμε ότι αυτό είναι έργο που απαιτεί δύο πράγματα: βαθιά μουσική παιδεία και ποτισμένο μουσικό αυτί με μελωδίες παραδοσιακές, πράγματα που δεν λείπουν από τους δύο βασικούς συντελεστές αυτού του δίσκου, τους Αλέξανδρο και Δημήτρη Παπαχρήστου.

Αγόρω Τσίου


***************************************************
****************************************************

PAR080

TsiouA01GR.doc