Τεκμήρια ::  Περιοχή : Μέγαρα,τα

Τεκμήρια :

( 7 )

Κινούμενες εικόνες  

( 39 )

Εικόνες  

( 13 )

Ηχογραφήματα  

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : 1 Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων
Πηγή : /P025-08 , Ευρετήριο : O-BF322330

Αλκης Ράφτης (επιμέλεια)

Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων


Ράφτης, Αλκης (επιμέλεια): "Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων", Παράδοση και Τέχνη 025, σελ. 26, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1995.





Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων


Πήρανε την ελληνική σημαία στο χέρι και γεμάτοι ενθουσιασμό πήγαν να ζήσουν την γνώριμη σ'αυτούς ατμόσφαιρα των Φολκλορικών Φεστιβάλ. Εκεί που δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να γνωρίση τους άλλους λαούς μέσα από τα λαϊκά τους δημιουργήματα, τα τραγούδια, τους χορούς, τις φορεσιές και άλλα. Πήγαν να παρουσιάσουν σε τρείς διαφορερετικές χώρες της Ευρώπης ένα μέρος του σύγχρονου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Ο λόγος για το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων. Είναι ένας λαογραφικός φορέας που ιδρύθηκε το 1973 από τον Δημήτρη Ηλία και που στο διάστημα αυτό των είκοσι δύο χρόνων έχει προσφέρει ένα πολύ αξιόλογο έργο στον τομέα της μαγειρικής λαογραφίας. Εφέτος το καλοκαίρι πραγματοποίησε τρία ταξίδια στο εξωτερικό: Πρώτο ταξίδι τον Ιούνιο στην Ιταλία (1ο Διεθνές Λαογραφικό Φεστιβάλ του Miane κοντά στη Βενετία), δεύτερο τον Ιούλιο στο Λουξεμβούργο (συμμετοχή στο πρόγραμμα "Λουξεμβούργο-πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης) και τρίτο τον Αύγουστο στη Βουλγαρία, (21ο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ του Burgas). Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα αυτών των ταξιδιών βάρυναν τους ίδιους τους χορευτές χωρίς καμμιά κρατική ή άλλη οικονομική βοήθεια. Ποιός να δώσει άλλωστε; Τους μάθαμε όλους.

Και στα τρία αυτά ταξίδια, το Λαογραφικό Συγκρότημα εκτός των παραστάσεων με ελληνικούς χορούς, έδωσε και διαλέξεις στα διεθνή συνέδρια που πλαισίωναν τα Φεστιβάλ. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση των συνεδρίων είναι ότι από την Ελλάδα περίμεναν κάτι το καινούργιο , λές και ήθελαν να ακούσουν για μια νέα Αναγέννηση. Αξίζει να τονίσωμε ότι στη Βουλγαρία τα Μεγαριτόπουλα χόρεψαν και στο Νessebar (Μεσημβρία) που ήταν αρχαία αποικία των Μεγαρέων στον Δυτικό Εύξεινο Πόντο, μαζί με το Βυζάντιο και άλλες πόλεις. Στο Νessebar βέβαια η υποδοχή ήταν συγκινητική από τους εκεί κατοίκους - Βούλγαρους, (που μιλάνε θαυμάσια την ελληνική γλώσσα) όσο και από τους Ελλληνες που ζουν ακόμη εκεί, στα μέρη της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η προσφώνηση που τους έκαναν τα λέει όλα: " Πρίν από 3000 χρόνια οι πρόγονοί σας ήρθαν και έκτισαν αυτό το μέρος μεταφέροντας εδώ το ελληνικό φως. Μετά από 3.000 χρόνια ερχόσαστε εσείς, οι απόγονοι αυτών, να μας παρουσιάσετε τον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό".

Το Λαογραφικό συγκρότημα Μεγάρων διαθέτει μια από τις καλύτερες ιματιοθήκες ελληνικών φορεσιών στην Ελλάδα. Εχει περίπου 400 μαθητές όλων των ηλικιών. Η μεγάλη του χορευτική ομάδα περιλαμβάνει περίπου 40 άτομα. Αντικειμενικός τους σκοπός είναι η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, με αίθουσες χορού, ιματιοθήκης, διαλέξεων, θεάτρου και αίθουσα για να εκθέαση την αξιόλογη λαογραφική του συλλογή.

Στο συγκρότημα, ελληνικούς χορούς και τραγούδια διδάσκει αφιλοκερδώς μαζί με συνεργάτες του ο Δημήτριος Ηλίας. Υπήρξε χορευτής για αρκετά χρόνια στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών και σήμερα διδάσκει και στο παράρτημα του Λυκείου Ελληνιδων Πατρών. Είναι και μέλος της ΔΟΛΤ.


*******************************************************************
*******************************************************************

Photos


PAR025


MegaraLS01GR.doc