Τεκμήρια ::  Περιοχή : Αιβαλί,το

Τεκμήρια :

( 3 )

Ηχογραφήματα  

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : 1 Λαογραφικά Κυδωνιών (Αϊβαλί), Μοσχονησίων (Νησί) και Γεννιτσαροχωρίου (Χωριό)
Πηγή : /P083-06 , Ευρετήριο : O-00AAC089
Πάνος Μπιμπέλας

Λαογραφικά Κυδωνιών (Αϊβαλί), Μοσχονησίων (Νησί) και Γεννιτσαροχωρίου (Χωριό)

Αθήνα, 1956.

Μπιμπέλας, Πάνος: Λαογραφικά Κυδωνιών (Αϊβαλί), Μοσχονησίων (Νησί) και Γεννιτσαροχωρίου (Χωριό), Αθήνα, 1956. Αναδημοσιεύτηκε στο Ράφτης, Αλκης (επιμ.): “Λαογραφικά από το Αϊβαλί”, Παράδοση και τέχνη 083, σελ. 14, Αθήνα, Δ.Ο.Λ.Τ., 09-10/2005.­


σελ. 32

Επίσημοι χοροί: Ο χορός της Λέσχης, και ο χορός της Φιλοπτώχου Αδελφότητος των Κυριών και των Εμποροϋπαλλήλων.
Χοροί: Βάλς, Κανδρίλλιες, Λανσιέδες, Πόλκα, Μαζούρκα, Παντεσπάν, παττεπατινέρ.
Εθιμον: Το βράδυ της τελευταίας αποκρηάς στη διάλυση των γλεντζέδων, κυλούσαν ένα αυγό με την ευχή «όπως κυλάει το αυγό έτσι να κυλίσει και η σαρακοστή».
----------------------------

σελ. 40

Η Δευτέρα Ανάστασις το πρωί της Κυριακής, είχε καινούργιον εορταστικό χαρακτήρα. Σ’ αυτή ελάμβαναν μέρος οι πρόξενοι των κρατών εν μεγάλη στολή, με τους καβάσηδες των προξενείων, οι αρχές, ανώτεροι υπάλληλοι, και πλήθος λαού. Την Λαμπροδευτέρα (Διακαινησίμου), στο Χωριό γινόταν υπαίθριος χορός των κοριτσιών. Στο λαϊκό τούτο πανηγύρι, τα ωραιότερα κορίτσια του Γεννιτσαροχωριού με τις γραφικές των αμφιέσεις έσερναν τον χορό, και τα παλληκάρια έβρισκαν την ευκαιρία να «διαλέξουν» τη μέλλουσα σύντροφό τους.
--------------------

σελ.94

Οι γάμοι γινόταν συνήθως την Κυριακή. Την Παρασκευή καλούσε η νύφη τις φιλενάδες της για να αποχαιρετήση τη παρθενική της ζωή. Αλλά στο βάθος για να ευχηθούν και να «θαυμάσουν» τα προικιά της. Ολα τακτοποιημένα με τάξι και χάρη στα συρτάρια στο «σκρίνιου». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο μανιφατουργέρης (υφασματέμπορος) έφερνε την νταντέλα για τις κουρτίνες. Η φιλική συντροφιά αυτομάτως μεταβαλότανε σε συνεργείο, και σε λίγες ώρες η κουρτίνες πέρναν τη θέσι τους στα παράθυρα. Ακολουθούσε ο «μπάλος». Το μουσικό μέρος εκτελούσε η προσκαλουμένη μουσική, ή το οργανάκι, το φωνόγραφο ή και τα μαντολίνα με τις κιθάρες. Ο χορός γενικευόταν αν προς το βράδυ ερχόταν και τ’ αδέρφια να πάρουν τις αδερφές τους. Το Σάββατο έδεναν τα κουφέτα στις μπουμπουνιέρες. Τα παληά χρόνια μοίραζαν και ψωμί αλειμμένο με μέλι στη γειτονιά (του γάμου το ψωμί).
-------------------------------------------------------

σελ.121

Αινίγματα
H χατζής παίζ’ του ντέφ’
τσι χατζήδινα χουρέβ’
(Ροδάνι ανέμης)


***********************************************
***********************************************


Αναδημοσιεύτηκε στο Ράφτης, Αλκης (επιμ.): Παράδοση και τέχνη, 83. Αθήνα, ΔΟΛΤ Ελλάς, 09-10/2005.­
­­­­­­­­­
Mpimpelas01gr.doc