Τεκμήρια ::  Λήμμα : Μελίσω ή Μιλίσω

Τεκμήρια :

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : Μελίσω ή Μιλίσω , Χορός στη Βόρεια Θράκη με το ομώνυμο τραγούδι.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-8F6A7
-[Στράτου 1970;, αδημ.] Μεγάλο Μοναστήρι Φθιώτιδας, πρόσφυγες από τη Βόρεια Θράκη: Ανακαλύφθηκε και κινηματογραφήθηκε ο χορός Μέλισσο.
-[Μοσχίδης 1982, αδημ.] Φιλιππούπολη Λάρισας, πρόσφυγες από τη Βόρεια Θράκη: Ο Μιλήσιος είναι ένας από τους 13 χορούς μας που ξέρω.
-[Παπαδοπούλου & Πραντσίδης 1984-85, 30] Καβακλί Βόρειας Θράκης: Η Μιλήσω έχει μέτρο 7/16 (4.3) ή (2.2.3). Χορεύεται στην ίδια περιοχή με τον Μπογδάνο (Μεγάλο και Μικρό Μοναστήρι), έχει τον ίδιο ρυθμό και τα ίδια βήματα στο μουσικό μέτρο. Το χορευτικό μοτίβο ολοκληρώνεται σε 10 μουσικά μέτρα. Το όνομα του χορού προέρχεται από ομώνυμο τραγούδι και είναι όνομα γυναίκας ή επίθετο.
-[Μωυσιάδης 1986, 138] Μεγάλο Μοναστήρι, πρόσφυγες από το Μεγάλο Μοναστήρι της περιοχής Καβακλί Βόρειας Θράκης: Η ονομασία προέρχεται από το τραγούδι "Μωρ' Μελίσσω, Μελισσώ, πώς κοιμάσαι μοναχή...". Είναι μικτός χορός που χορεύεται κατά την περίοδο του Πάσχα. Εχει δύο τρόπους εκτέλεσης, και στις δύο περιπτώσεις έχει αργό και γρήγορο μέρος. Περιγραφή των βημάτων με σχήματα θέσεων πελμάτων.
-[Καβακόπουλος 1993, 358] Βόρεια Θράκη: Τον 7σημο (4.3) Μαντηλάτο χορό οι πρόσφυγες Ελληνες της Αν. Ρωμυλίας τον έλεγαν Μελίσσω. Η αγωγή του ρυθμού ήταν πιο σύντομη και σε διαφορετικές κατά περιοχές παραλλαγές στη μουσική και το χορό. Μουσική καταγραφή σε 14/8 του χορού Μηλίσσω.