Τεκμήρια ::  Λήμμα : Συμπεθέρα

Τεκμήρια :

( 1 )

Ηχογραφήματα  

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : Συμπεθέρα , Χορός στην περιοχή Φλώρινας.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-89381
-[Παπαδοπούλου & Πραντσίδης 1984-85, 7] Περιοχή Φλώρινας: Η Συμπεθέρα έχει μέτρο 4/4 (1.1.1.1). Το μέτρο καλύπτει 4 βήματα και επαναλαμβάνεται 4 φορές στο χορευτικό μοτίβο.
-[Νάτσης 1990, 99] ΠεριοχήΦλώρινας: Συμπεθέρα είναι γυναικείος χορός και χο­ρεύεται σ' ανοιχτό κύκλο. Είναι γρήγορος πηδηχτός και ζωηρός γαμήλιος χορός που τον χόρευαν οι συμπεθέρες πριν πάνε από το σπίτι της νύφης στο σπίτι του γαμπρού την Κυριακή πριν τη στέψη. Σήμερα ο χορός σπάνια χορεύεται σε κά­ποιο πανηγύρι ή γλέντι. Τον βλέπει κανείς να χορεύεται μόνο από τα χορευτικά της περιοχής της Φλώρινας. Η λαβή των χεριών είναι από τους καρπούς κάτω και στο 9ο βήμα ανεβαίνουν στο ύψος των ώμων με λυγισμένους τους αγκώνεςγια να ξανακατέβουν πάλι στο 16ο βήμα που είναι και το τελευταίο, δηλαδή ο χο­ρός έχει 16 βήματα. Το ρυθμικό μέτρο του χορού είναι 2σημο. Αποψη των ντόπιων μουσικών είναι ότι η μελωδία είναι ελλιπής γιατί λένε ότι η μελωδία έχει μια "πάρτια" μόνο και η μουσική είναι πολύ μονότονη. Πιθανότερο είναι με το πέρασμα του χρόνου να λησμονήθηκαν οι υπόλοιπες μουσικές φράσεις της με­λωδίας. Μέσα στη μουσική περίοδο που σώθηκε ολοκληρώνεται ακριβώς ο χορός μια φορά. Καταγραφή της μοναδικής μελωδίας που σώζεται σήμερα.
-[Λύκειον των Ελληνίδων LCGW104, Β5] Αλωνα Φλώρινας: "Συμπεθέρα", οργανικό (1.43). Χρή­στος Ντίνης (κλαρίνο), Γιάννης Πέτρου (τρομπόνι), Δημήτρης Τρέιτσης (τύμπανο). Κυκλικός χορός σε 4σημο ρυθμό, που χορεύεται κατ' εξοχήν από γυναίκες.