Τεκμήρια ::  Λήμμα : Οσμαντάκας

Τεκμήρια :

( 3 )

Κινούμενες εικόνες  

( 9 )

Ηχογραφήματα  

( 2 )

Κείμενα


Κείμενο : Οσμαντάκας , Χορός της Ηπείρου σε 4σημο μέτρο.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-56A4A
-[Στράτου 1970;, αδημ.] Ζίτσα Ηπείρου: Ο χορός Σαμαντάκας ανακαλύφθηκε και κινηματογραφήθηκε.
-[Ασημακόπουλος 1986, 19] Μπεράτι Αλβανίας: Κίνησε ο μελλοθάνατος τα βήματά του σε χορό, πάνω στους χτύπους. Με τις στιγμές όλο και φτιάχναν πιο καλά. Στρώναν ρυθμό, χορό. Και δεν μπορούσες να καταλάβεις ποιος τράβαγε τον άλλον στο αποτέλεσμα. Αν έβγαινε ο σκοπός απ' το χορό του, για μήπως του τον όριζε αυτή. Κι όσο σε κύκλους τύλιγε ο χορός, τόσο να δένει και να φτιάχνεται καλός. Οι οργανοπαίχτες στην αρχή προσέχανε να δουν πώς θα τραβούσε και πια σαν πήραν το σκοπό του μπήκαν κι αυτοί με την τσαμπούνα και τη λύρα. Ετσι τον άναψαν γερά. Εδωσαν αγέρα στο λεβέντη για ξεσπάθωμα. Κι αυτός όλο τραβούσε με το ντέρτι πάρα πάνω. Εβρισκε το χορό κι αντάμα έβρισκε και την ψυχή της μοίρας του. Εδειχνε τη σοφία της χορεύοντας. Πως ήρθε στη ζωή να δει, να πάθει, κι από τα πάθια του να βγει ακέριος, να φανεί πως είναι εφτάψυχος κι όθε περνάει στολίζεται με χάρες. Δεν ήταν πια ένας μελλοθάνατος που πήρε ελεημοσύνη απ' τον εχθρό του την τελευταία χάρη του, μα ένας απέθαντος που τη ζωή τη μέθυσε και τηνε χόρευε μαζί του όπου προχώραγε.
-[Ρούμπας 1993, αδημ.] Τσαμουριά: Η τελευταία επιθυμία του μελλοθάνατου Αρβανίτη μουσουλμάνου αρματωλού Οσμάν-Ντάκα μπροστά στον μπέη του Μαργαριτίου ήταν να χορέψει για τελευταία φορά. Η άδεια δόθηκε και ο μελλοθάνατος χόρεψε με περίσσεια λεβεντιά μπροστά στο θάνατο. Η παράδοση λέει ότι η χορευτική ικανότητα του χάρισε τη ζωή, ενώ κατά άλλους όχι. Ο χορός σήμερα χορεύεται σχεδόν σ' όλη την Ηπειρο από ικανότατους χορευτές που έχουν την δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουν και να δημιουργήσουν με την διάθεση της στιγμής. Θεωρείται πολύ δύσκολος εφόσον απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες λόγω του ύφους του.
-[EMI 14C-054-70823] Ηπειρος: "Ουζμαντάκας", χορός. Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο).
-[MARGO 8282, Α1] Ηπειρος: "Ο Σαμαντάκας", χορός Ισμαντάκας. Φώτης Χαλκιάς (τραγούδι), Τάσος Χαλκιάς (κλαρίνο).
-[PAN-VOXX33 SPV 22, A5] Ηπειρος: "Οζμαντάκας", τοπικός χορός. Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο).
-[PAN-VOXSPV 22, Α2] Ηπειρος: "Οζμαντάκας", τοπικός χορός. Πέτρος Λούκας Χαλκιάς (κλαρίνο), Παντελής Καβακόπουλος (επιμέλεια).
-[ΑΦΟΙ ΦΑΛΗΡΕΑ ΑΦ 114, Β18] Ηπειρος: "Οσμαντάκας", Βαθύς Τσάμικος, οργανικό. Νίκος Τζάρας (κλαρίνο).
-[Σύλλογος Νέων Αρίστης 91158-91159, Α4] Ηπειρος: "Γαϊτανάκι", Τσιάμικος, οργανικό. Γρηγόρης Καψάλης (κλαρίνο), Χρήστος Καψάλης ή Ζιούλης (τραγούδι, ντέφι), Κώστας Καψάλης (βιολί), Σπύρος Καψάλης (λαούτο), Γιώργος Καψάλης (κλαρίνο).