Τεκμήρια ::  Λήμμα : Νταχτιρντί ή Νταχτιριρί ή Ταχτί

Τεκμήρια :

( 10 )

Κινούμενες εικόνες  

( 2 )

Ηχογραφήματα  

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : Νταχτιρντί ή Νταχτιριρί ή Ταχτί, Χορός στη Δυτική Θράκη. Ιδε και: Παϊντούσκα, Ποδαράκι.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-46A8D
-[Στράτου 1970;, αδημ.] Καρωτή Διδυμοτείχου: Ανακαλύφθηκε, κινηματογραφήθηκε και χορεύεται στο θέατρό μας ο χορός Νταχτιρντί.
-[Μωυσιάδης 1986, 210] Σουφλί Δυτικής Θράκης: Το Νταχτιρτί είναι μικτός χορός. Η μουσική του χορού μοιάζει με αυτή του χορού Τριπόδι από την Ανατολική Ρωμυλία, αλλά έχει διαφορετικά βήματα. Ο χορός έχει αργό και γρήγορο μέρος. Περιγραφή βημάτων και σχήματα με πέλματα.
-[Καβακόπουλος 1988, 437] Θράκη: Είναι χορευτικός σκοπός που κατά την εκτέλεσή του τα απλά μελωδικά μέτρα διαμορφώνονται σε πολυσύνθετα μέτρα με διπλάσιους χρόνους. Ο Πατητός έχει δύο ισομερείς μετρικούς τύπους από παλιμβάκχειο και πρώτο παιωνικό, δεμένοι οι δύο 5σημοι σε ένα 10σημο πολυσύνθετο. Λέγεται Πατητός γιατί οι χορευτές με εναλλαγή ποδιών πατούν, στουμπίζουν από δυο φορές τη γη, γι' αυτό λέγεται και Στουμπιστός. Στα περισσότερα μέρη της Θράκης είναι γνωστός ο ίδιος χορός με το όνομα Νταχτιριρί. Ισως η μελωδία του, που θυμίζει ταχτάρισμα, να πέρασε με τα χρόνια από ταχτάρισμα μικρών παιδιών σε χορό μεγάλων. Μουσική καταγραφή σε 10/8 με το τραγούδι "Πέντι δέκα παπαδιές...".
-[Καβακόπουλος 1993, 390] Θράκη: Στο χορό Νταχτιριρί ή Πατητός οι Ελληνες πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, ανάλογα με το χώρο καταγωγής, δίνουν και ξεχωριστά ονόματα όπως Ζερβοδέξιος, Τριπόδης, Ποδαράκι, Καριώτικος, Τρουπκανίτσα κλπ. Σχήμα βημάτων με πέλματα και μουσική καταγραφή σε 5/8 του Στουμπιστού ή Νταχτιριρί ή Πατιτού.
-[INTERSOUNDSIN 2024, Α3] Θράκη: "Πέντε δέκα παπαδιές", Νταχτιρντί. Χρόνης Αηδονίδης (τραγούδι).
-[PANVOX-SPV 16321, Α1] Θράκη: "Παπαδιές κι καλουγριές", χορός Στουμπιστός. Συγκρότημα Καριοφύλη Δοϊτσίδη.
-[Λύκειον των Ελληνίδων LCGW 105, Β8] Ξάνθη: "Σουλτάνα και Ταχτί", οργανικό (2.55). Δημήτριος Τζαφειρίδης (κλαρίνο), Ζαφείρης Καρακάσης (βιολί), Γρηγόρης Καρακάσης (ούτι), Χουσεϊν Αζίζ (τουμπελέκι). Δύο μελωδίες, πρώτα η "Σουλτάνα", και η δεύτερη είναι ο χορός με τα χαρακτηριστικά χτυπήματα των ποδιών που στα χωριά του Εβρου λέγεται "ταχτί" (Λευτέρης Δρανδάκης).