Τεκμήρια ::  Λήμμα : Ζάρακας

Τεκμήρια :

( 6 )

Κινούμενες εικόνες  

( 1 )

Ηχογραφήματα  

( 1 )

Κείμενα


Κείμενο : Ζάρακας, Χορός στην περιοχή Φλώρινας.
Πηγή : Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Χορού , Ευρετήριο : E-C38D0
-[Στράτου 1970;, αδημ.] Κρατερό Φλώρινας: Ο χορός Ζάρακας ανακαλύφθηκε, κινηματογραφήθηκε και χορεύεται στις παραστάσεις του θεάτρου μας.
-[Στράτου 1979, 36] Κρατερό Φλώρινας: Ο Χειροπιαστός ή Ζάρακας κουλουριάζει κανονικά και αφού ξεκουλουριάσει κάνει φουρκέτα. Το ίδιο μπορεί να επαναληφθεί. Οι χορευτές πιάνονται από τα χέρια, προς τα κάτω, όπως στον συρτό. Μουσική με ζουρνά, απλή και γρήγορη.
-[Boxell 1990, 23] Μακεδονία: Το Λέσνο είναι ο πιο χαρακτηριστικός χορός όλης της Μακεδονίας. Λέγεται και Λέσνοτο (ελαφρός, εύκολος) ή παίρνει τις ονομασίες των εκάστοτε τραγουδιών. Επίσης λέγεται Πράβο ή Πράβοτο (ίσιος, απλός), Ζα Ράμο (από τους ώμους), Ζα Ράκα (από τα χέρια) και Ισιος Μακεδονίας. Ο ρυθμός είναι 7/8 (3.2.2). Βασικά ο ίδιος χορός σε 2/4 είναι η Γκάιντα. Περιγραφή των βημάτων.
-[Κούφης 1994, 94] Αλωνα (Αρμενσκο) Φλώρινας: Ζάραμο (Γκάιντα Αργός Χασάπικος) σε μουσική καταγραφή Αθ. Π. Κούφη και μέτρο 4σημο. Κι αυτός είναι Γκάιντα. Αργός, χασάπικος χορός. Ξεκινάει αργά και μετά πιο γρήγορα. Παίρνει το όνομά του από τον τρόπο που πιάνονται οι χορευτές. Ζάραμο θα πει πιασμένοι από τους ώμους. Τον χορεύουν κυρίως άντρες. Κάνουν διάφορες φιγούρες, καθίσματα, στροφές. Μ' αυτόν τον χορό χορεύουν την πόγατσα στους γάμους. Ο πρώτος κρατάει με το ένα χέρι στο κεφάλι την κουλούρα πόγατσα και οι άλλοι ακολουθούν. Οι χορευτές δεν λένε στους μουσικούς θέλουμε να μας παίξετε το "Ζάραμο" αλλά ζητάνε "Γκάιντα". Ετσι έχει καθιερωθεί, "Γκάιντα". Εχει πάρει το όνομα του μουσικού οργάνου.